Представители на западните разузнавания твърдят, че руски военни кораби и подводници са били забелязани в района, където газопроводът "Северен поток" бе повреден тази седмица, съобщи Си Ен Ен.

Експертите са убедени, че спреният, но пълен с газ тръбопровод е бил изваден от строя от поредица от подземни експлозии, довели до изтичане на газ. Това се случи в понеделник на три тръбопровода край бреговете на Дания и Швеция, а в сряда рано сутринта шведската брегова охрана откри четвърти теч.

Източници, съобщили за присъствието на руския флот в подкопаната зона, подчертават, че това не доказва участието на Русия в саботажа. Тази версия обаче, наред с други, със сигурност ще бъде разгледана от разследващия екип.

Един от датските военни представители също каза, че руски кораби редовно плават в обозначения район и тяхното участие в инцидента не е очевидно.

"Виждаме ги всяка седмица. Руската активност в Балтийско море се е увеличила през последните години. Те често проверяват нашата готовност, както в морето, така и във въздуха", цитира Си Ен Ен думите на датските военни.

В същото време много западни експерти са съгласни, че Русия е имала както мотив, така и възможност да повреди газопровода, а съобщенията за руски подводници в непосредствена близост до мястото на инцидента само засилват подозренията.

Освен това, пише Си Ен Ен, призивът на Русия за незабавно свикване на Съвета за сигурност във връзка със ситуацията около Северен поток също изглежда подозрителен за САЩ. Според американската страна Русия действа толкова бързо само ако маневрата (свикването на Съвета за сигурност на ООН) е била предварително планирана.

Ако участието на Русия в саботажа се потвърди, това ще означава, че тя е нанесла щети на собствената си инфраструктура, тъй като "Газпром" е основният акционер на "Северен поток", коментира американската медия.

Но много европейски и американски служители, запознати с последните доклади на разузнаването, смятат, че Москва няма да се спре пред нищо, за да увеличи цената на европейската военна помощ за Украйна.

Западното разузнаване обяснява изчисленията на Путин по следния начин: изтичането на газ, предназначен за Европа, ще вдигне още повече цените на енергията в Европа и населението на европейските страни ще изисква от своите правителства незабавно да спрат икономическата изолация на Русия и да започнат да харчат бюджетни пари за вътрешни нужди, а не на Украйна.

Припомняме, че посолството на Русия в САЩ  обвини американски кораби за повреждането на газопровода: Широката общественост трябва да знае за военните кораби на Съединените щати, които са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Москва обвини Вашингтон и че е решил да "изтласка" Русия от енергийния пазар не само чрез санкции, но и с помощта на други средства, косвено намеквайки, че САЩ са основната страна, която би спечелила от аварията на газопроводите.

Вчера германските служби за сигурност изразиха опасения, че "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги заради аварията.

Причината е, че ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозия.

Европейският съюз вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

Politico: Атаката на Путин срещу демокрацията успява. Погледнете Европа!

Politico: Атаката на Путин срещу демокрацията успява. Погледнете Европа!

Есента може да се окаже "гореща"