Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник , че течовете от тръбопроводите "Северен поток" са причинени от саботаж и предупреди за "най-силния възможен отговор", ако активната европейска енергийна инфраструктура бъде атакувана, предава Ройтерс.

"Разговарях с (датския премиер Мете) Фредериксен за саботажната акция срещу "Северен поток", написа фон дер Лайен в Twitter, добавяйки, че сега е от първостепенно значение инцидентите да се разследват, за да се получи пълна яснота относно "събитията и причините за тях".

"Всяко умишлено прекъсване на активна европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор", предупреди тя.

ЕС ще засили защитата на своята енергийна инфраструктура след инцидентите с газопроводите "Северен поток", каза в сряда върховният представител за външната политика на блока Жозеп Борел.

"Цялата налична информация показва, че тези течове са резултат от умишлено действие", заяви Борел в изявление.

"Ние ще подкрепим всяко разследване, насочено към получаване на пълна яснота относно случилото се и причините за него, и ще предприемем по-нататъшни стъпки за повишаване на нашата енергийна сигурност."

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви във вторник, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа, добавяйки, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака.

Захарова заподозря терористична атака срещу "Северен поток"

Захарова заподозря терористична атака срещу "Северен поток"

След изявление на Шикорски за САЩ