Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че благодарността на бившия министър на външните работи на Полша и евродепутат Радослав Шикорски към САЩ за нанесените щети на "Северен поток" може да се тълкува като официално изявление за терористичната атака.

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в Северен поток 2

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в Северен поток 2

Дмитрий Песков призова за бързо разследване

"Полският евродепутат, бивш външен министър Радек Шикорски благодари на Съединените щати в Twitter за днешната авария на руски газопроводи. Това официално изявление за терористична атака ли е?" - написа Захарова във вторник в канала на Telegram.

Припомняме, че в рамките на няколко часа бяха открити три теча по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Първият от тях беше засечен на Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток.

Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето.

На самолети и кораби е забранено да се приближават до мястото на инциденти на по-близо от пет морски мили.

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до "Северен поток"
Обновена

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до "Северен поток"

В Европа виждат възможни действия на Русия - начин да се позове на форсмажор и да не плаща многомилиардни обезщетения

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии в понеделник по маршрутите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2".

Русия не изключи саботаж да е причината за теча на газ в "Северен поток 2". Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Кремъл е много обезпокоен от ситуацията, която според него изисква бързо разследване.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви във вторник, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа, добавяйки, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака.

Говорейки на брифинг в Държавния департамент, Блинкън разкри, че осигуряването на енергийна сигурност на Европа на "краткосрочна и дългосрочна основа" остава основен приоритет на Вашингтон в партньорство с неговите съюзници.

Теч на газ в "Северен поток 2", търсят пробойна

Теч на газ в "Северен поток 2", търсят пробойна

Налягането е спаднало в много участъци на неработещия подводен газопровод