Русия не изключва саботаж като причина за "безпрецедентните" щети на два ключови газопровода. Това съобщи говорителят на Кремъл, цитиран от Би Би Си.

По-рано бе съобщено, че са открити два теча в тръбопровода "Северен поток 1", малко след като беше открит друг теч на близкия тръбопровод "Северен поток 2". И двата изградени от Русия газопровода минават под Балтийско море близо до Швеция и Дания и са в центъра на енергийния спор между Европа и Русия.

Дмитрий Песков каза пред репортери, че Кремъл е много обезпокоен от ситуацията, която според него изисква бързо разследване.

Припомняме, че тази седмица бе регистрирано спад на налягането по газопровода "Северен поток 2". Аварията възникна в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания югоизточно от остров Борнхолм. Причината за инцидента се изяснява.

В момента нито един от тръбопроводите не пренася газ за Европа. Датските и шведските власти издадоха навигационни предупреждения, след като бяха идентифицирани две изтичания на газ по тръбопровода "Северен поток 1", който Кремъл затвори по-рано този месец за неопределен период от време в отговор на западните санкции. Предупрежденията дойдоха малко след като беше открито отделно изтичане на газ по втория тръбопровод, Северен поток 2.