Авария със спад на налягането през нощта е регистрирана на газопровода "Северен поток 2". Тя е възникнала в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания югоизточно от остров Борнхолм, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на оператора на неработещия газопровод.

"В сътрудничество с крайбрежните власти беше установено, че инцидентът е станал в датската изключителна икономическа зона (ИИЗ) югоизточно от Борнхолм. Крайбрежните власти са установили зона за сигурност от пет морски мили като превантивна мярка. Води се разследване", съобщиха от компанията оператор.

По-рано беше съобщено за рязък спад на налягането в линия А на "Северен поток 2". Крайбрежните служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия са били уведомени за извънредната ситуация. По-късно датските морски власти съобщиха за изтичане на газ близо до остров Борнхолм, което може да бъде опасно за корабоплаването.

Освен това според представителя на компанията оператор Nord Stream 2 AG Улрих Лисек, цитиран от германската агенция DPA, "някъде вероятно се е появила дупка" по газопровода. Възможно е също течът да е "на сухопътния участък" на тръбопровода. При нормални условия налягането в газопровода "е 105 бара", но сега в немския участък то е "само 7 бара". Установяването на причините за спада на налягането "се усложнява от режима на санкции и липсата на персонал на място", уточни той.

На 22 февруари германският канцлер Олаф Шолц обяви, че германското правителство спира сертифицирането на проекта "Северен поток 2", след като Русия призна суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. На следващия ден президентът на САЩ Джо Байдън нареди на администрацията си да наложи санкции на компанията - оператор на проекта Nord Stream 2 AG и представители на нейното ръководство като отговор на действията на Руската федерация в Украйна.

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен преди края на 2019 г., но поради санкциите на САЩ работата се забави. Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно, които минават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

В Германия са убедени, че "Северен поток - 2" няма да бъде пуснат и след Путин

В Германия са убедени, че "Северен поток - 2" няма да бъде пуснат и след Путин

Загубата на доверие е толкова фундаментална, че Германия не може да разчита на енергия от Русия