Американският президент Джо Байдън обяви, че е наредил на администрацията си да наложи санкции на компанията Nord Stream 2 AG и корпоративните й служители, става ясно от съобщение на Белия дом.

Посочва се, че решението е координирано с американските съюзници и партньори, и конкретно с Германия.

"Както казах, когато се срещнах с канцлера Шолц по-рано този месец, Германия беше лидер в тези усилия и ние координирахме тясно усилията си да спрем газопровода "Северен поток 2", ако Русия допълнително нахлуе в Украйна. Вчера, след допълнителни тесни консултации между нашите две правителства, Германия обяви, че ще спре сертифицирането на газопровода." - посочва Байдън.

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Шолц заплаши Москва и с допълнителни санкции

"Днес наредих на моята администрация да наложи санкции на компанията Nord Stream 2 AG и корпоративните й служители. (...) Както казах ясно, ние няма да се поколебаем да предприемем допълнителни стъпки, ако Русия продължи ескалацията." - се казва още в изявлението.

Президентът на САЩ отбелязва, че чрез действията си президентът на Русия Владимир Путин е дал на света много сериозна причина да се откаже от руския газ и да премине към други енергоносители.

"Искам да благодаря на канцлера Шолц за близкото му партньорство и продължаващата отдаденост да държи Русия отговорна за нейните действия." - заключава Байдън.

Спирането на "Северен поток 2" не засяга цените на газа, успокоява ЕК

Спирането на "Северен поток 2" не засяга цените на газа, успокоява ЕК

Газопроводът все още не доставя гориво