Решението на Германия да спре за неопределено време газопровода "Северен поток 2" не засяга цените на газа. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, цитирана от "Ройтерс".

Тя уточни, че причината е, че в момента газопроводът не работи и не доставя гориво.

"Това, което е спряно, е сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", от което се нуждае, за да влезе в експлоатация. Това означава, че спирането на процеса на одобрение не може да окаже ефект върху цените на газа", подчерта Вестагер и увери, че ЕК напълно подкрепя решението на германските власти.

Вчера германския канцлер Олаф Шулц обяви, че страната му спира съвместния проект с Русия за газопровода "Северен поток 2", след като Москва официално призна за независими двете сепаратистки републики в Източна Украйна.

Медведев приветства Европа в новия свят, където ще плаща по 2000 евро за куб.м газ

Медведев приветства Европа в новия свят, където ще плаща по 2000 евро за куб.м газ

След като Германия обяви, че спира сертифицирането на "Северен поток 2"

В отговор бившият президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев написа в Туитър: "Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащате по 2 000 евро за кубичен метър газ!".

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Германия спира "Северен поток 2" заради действията на Русия

Шолц заплаши Москва и с допълнителни санкции