Премиерът на германската федерална провинция Долна Саксония Щефан Вайл (СДПГ) смята, че газопроводът "Северен поток - 2" никога няма да бъде пуснат в експлоатация. Това съобщиха германското издание "Велт" и руската държавна агенция ТАСС.

Според Вайл, дори след края на ерата на президента на Владимир Путин, тръбопроводът "Северен поток 2" няма да влезе в експлоатация.

Наскоро Путин каза, че ще пусне газопровода в експлоатация, ако е необходимо.

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Русия посочи на Европа изхода от енергийната криза - "Северен поток 2"

Енергийната сигурност на Стария континент била невъзможна без Русия

Според министър-председателя на Долна Саксония Щефан Вайл газът никога няма да тече от Русия към Германия през газопровода "Северен поток 2". "Загубата на доверие е толкова фундаментална, че никога повече няма да има ситуация, в която германско федерално правителство да може да разчита на енергия от Русия", каза политикът от ГСДП пред Германската агенция за печата.

Той е убеден, че "Северен поток 2" никога няма да влезе в експлоатация". 

Полша: Трябва да демонтираме Северен поток 2

Полша: Трябва да демонтираме Северен поток 2

Но пълно ембарго върху руския газ и петрол не е възможно, когато става въпрос за Европа

Федералното правителство спря процеса на одобрение на завършения тръбопровод "Северен поток 2" през февруари 2022 г. Това стана малко преди руската атака срещу Украйна. Наскоро Путин каза, че ще пусне газопровода в експлоатация, ако е необходимо.

Доставките на газ през другия газопровод от Балтийско море "Северен поток 1" спряха руската държавна компания "Газпром", позовавайки се на технически проблеми, които уж не могат да бъдат разрешени поради санкциите. Федералното правителство смята това оправдание за нереално. 

Герхард Шрьодер подкрепи Путин за пускането на "Северен поток 2"

Герхард Шрьодер подкрепи Путин за пускането на "Северен поток 2"

Олаф Шолц: Доставяйки турбината, ние предизвикахме блъфа на Путин

"При никакви обстоятелства не подлежи на одобрение (пускането в експлоатация на "Северен поток -2"), страните не са склонни към пакета за помощ", каза Щефан Вайл.

По думите му няма да има повече енергийно партньорство с Русия. "Руснаците изгориха всички мостове отдавна, като унищожиха най-важния актив в едно партньорство: доверието. "Това сътрудничество е безвъзвратно унищожено. И Западът ще се възстанови по-бързо от Русия", допълни министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл. 

Компанията-оператор на „Северен поток 2“ фалира

Компанията-оператор на „Северен поток 2“ фалира

Уволнените служители от швейцарския офис са 106…