Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер препоръчва пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2" с оглед на газовата криза. "Той е готов. Ако нещата станат наистина напрегнати, има този газопровод, а с двата газопровода "Северен поток" няма да има проблем с доставките за германската промишленост и германските домакинства." Мнението си Шрьодер изказва пред списание "Stern" и телевизионния канал "RTL/ntv" днес.

В края на юли месец германският телевизионен оператор RTL съобщи, че Шрьодер е в Москва, публикувайки негова снимка на уебсайта си. Шрьодер твърдеше, че е в Москва на почивка, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи контакт с него.

Малко преди това руският президент Владимир Путин на първата си и единствена засега външнополитическа визита след началото на войната в Украйна, от Иран заяви същото - че ако Европа иска природен газ, то трябва да помни, че освен "Северен поток 1", има и "Северен поток 2".

Управляващата партия в Германия обмисля да изключи Герхард Шрьодер

Управляващата партия в Германия обмисля да изключи Герхард Шрьодер

Причината са неговите връзки с Путин

Шрьодер е председател на борда на директорите на "Северен поток 2" и отдавна е критикуван за близостта си с руския президент Владимир Путин и руската петролна и газова индустрия.

Германското правителство изключи възможността за пускане в експлоатация на "Северен поток 2" след началото на агресията на Кремъл в Украйна. Неотдавна обаче седем кмета на остров Рюген в Балтийско море се изказаха в подкрепа на използването на газопровода, припомня Der Standart.

Наскоро "Газпром" намали доставките на газ по "Северен поток 1" до 20% от максималния му капацитет с оправданието за турбина, за която не са представени всички технически документи за безопасна експлоатация.

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

Може ли Европа да живее без руски природен газ?

ЕС трябва да се бори да поддържа домовете топли и индустрията работеща тази зима

Самата турбина все още се намира в Германия, след като бе ремонтирана от Siemens Energy, Канада и върната като изключение на санкциите, наложени от ЕС на Русия.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц (SPD) ще посети днес филиала на Siemens Energy в Мюлхайм ан дер Рур. "Доставяйки турбината, ние предизвикахме блъфа на Путин - той вече не може да използва този претекст и не може да изтъква технически причини, поради които не доставя газ", каза Шолц за канадския вестник "Глоуб енд мейл".

Шолц защити канадския министър-председател Джъстин Трюдо, който е подложен на натиск заради доставката на турбината. "За мен критиките към Джъстин Трюдо и неговото правителство нямат никакво основание", подчертава той. "Решението за доставка на турбината едва ли е услуга за "Газпром", а по-скоро силен знак за подкрепа на Германия и Европа."

Според министъра на икономиката Роберт Хабек турбината е в Германия, но Русия не иска да я експлоатира. От друга страна Шрьодер обвинява Siemens за липсата на турбината.

Ситуацията с енергийните доставки е сериозна, предупреди германският вицеканцлер

Ситуацията с енергийните доставки е сериозна, предупреди германският вицеканцлер

На фона на проблемите със "Северен поток 1"