Герхард Шрьодер и Матиас Варниг обявиха невъзможността да продължат участието си в борда на директорите на "Роснефт", се казва в съобщение на компанията.

"Роснефт" отбелязва, че разбира това решение. "Ние сме съпричастни към тяхното решение и им благодарим за постоянната им подкрепа. Съгласно стандартите на компанията ще продължим да използваме своите всеобхватни подходи за анализ, внимателно планиране и моделиране на текущи проекти, както и принципите на дългосрочност и отчитане на интересите на нашите партньори на пазарна основа", казаха от компанията.

Както подчертават от "Роснефт", Шрьодер и Варниг, "благодарение на своята стратегическа визия, практически опит и дълбоко разбиране на проблемите на международния пазар, имат значителен принос за международния бизнес на компанията. Тяхната роля в изпълнението на мащабни инфраструктурни проекти в Русия и Германия, насочени към подобряване на ефективността на германската икономика и нейната индустрия, както и благосъстоянието на нейните граждани е безценна", се казва в прессъобщението.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, управлявал страната от 1998 до 2005 г.е председател на борда на директорите на Роснефт от 2017 г. Освен това той председателства комитета на акционерите на Nord Stream AG и борда на директорите на Nord Stream 2 AG. Европейският парламент прие в четвъртък резолюция, призоваваща ЕС да наложи санкции на Шрьодер, като същевременно запази работата си за големи руски компании.

Публично финансираният офис на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде закрит, а останалият му персонал ще бъде преразпределен на фона на нарастващото безпокойство в Германия от отказа на бившия германски канцлер да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, предава Ройтерс.

По закон всички бивши федерални канцлери на Германия получават финансиран от държавата офис, когато напуснат правителството, но трите партии, които съставляват управляващата коалиция на настоящия канцлер Олаф Шолц, се споразумяха за парламентарно предложение за затваряне на офиса на Шрьодер.

Германските медии съобщиха, че 78-годишният Шрьодер печели суми от работа в руски държавни енергийни компании, които надвишават 400-те хиляди евро, които германската държава харчи за офиса му.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са основен канал за комуникация с човек, когото светът не може да си позволи да пренебрегне. Пътуването му до Москва с молба към Путин да сложи край на войната обаче не даде очевидни резултати.

Шрьодер: Неизбежно е да се преговаря с Русия

Шрьодер: Неизбежно е да се преговаря с Русия

За да може икономиката ни да функционира, трябва да се поддържат контактите