Западните страни няма да могат да изолират Русия и ще трябва да преговарят с нея. Това заяви бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер (1998-2005) в интервю, публикувано в събота в "Ню Йорк Таймс".

"Вие не можете да изолирате такава страна като Русия за дълго време, нито политически или икономически. Германската индустрия се нуждае от суровини, които Русия има. Не само петрол и газ", каза Шрьодер.

Той също така обяви необходимостта от преговаряне с Руската федерация.

Герхард Шрьодер е в Москва

Герхард Шрьодер е в Москва

Ще разговаря с Путин за Украйна

"Ще трябва да се върнем към преговорите с Русия, каза Шрьодер. Защо да показваме недоверие? В края на краищата това винаги работи. Необходими са ни петрол и газ, за да може икономиката да продължи да функционира", подчерта той.

Според Бундесбанк, незабавен отказ за Германия от вноса на руски газ може да струва на страната от 180 милиарда евро за изгубен БВП през текущата година. По-рано германският канцлер Олаф Сколс заяви, че Германия не може да си позволи да въведе ембаргото на доставките на газ от Русия.

Припомняме, че през март Шрьодер посети Русия като част от посредническите усилия за прекратяване на войната в Украйна.

Шрьодер беше подложен на ожесточени критики у дома и в чужбина, защото отказа да прекъсне близките си връзки с Москва след нахлуването на Путин в Украйна. Дори няколко от служителите в офиса му напуснаха миналата седмица, след като той настоя да запази високите си постове в свързаните с Кремъл енергийни гиганти "Роснефт" и "Газпром".

След напускането на властта той се радва на доходоносна бизнес кариера в руската енергетика.

Посещението на Шрьодер в Москва последва разговори в Истанбул с украински политик, който е член на делегацията на страната за мирни преговори с Русия, съобщиха източниците на "Политико"