Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер се намира в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин в четвъртък като част от посредническите усилия за прекратяване на войната в Украйна, съобщиха за европейската редакция на "Политико" източници, запознати с въпроса.

Шрьодер беше подложен на ожесточени критики у дома и в чужбина, защото отказа да прекъсне близките си връзки с Москва след нахлуването на Путин в Украйна. Дори няколко от служителите в офиса му напуснаха миналата седмица, след като той настоя да запази високите си постове в свързаните с Кремъл енергийни гиганти "Роснефт" и "Газпром".

Компанията-оператор на „Северен поток 2“ фалира

Компанията-оператор на „Северен поток 2“ фалира

Уволнените служители от швейцарския офис са 106…

Шрьодер, социалдемократ, беше германски канцлер от 1998 до 2005 г. След напускането на властта той се радва на доходоносна бизнес кариера в руската енергетика.

Посещението на Шрьодер в Москва последва разговори в Истанбул с украински политик, който е член на делегацията на страната за мирни преговори с Русия, съобщиха източниците на "Политико"

След началото на руската инвазия в Украйна се проведоха три кръга от преговори между руската и украинската страна в Беларус, но те не доведоха до съществени резултати. Бяха договорени хуманитарни коридори за извеждането на цивилните граждани от градовете, където се водят интензивни сражения. Русия обявява всеки ден "режим на тишина" от 8 март, но тя не се спазва във всички обявени райони, а за нейното нарушаване се обвиняват и двете страни.

Лавров съветва: Не мислете икономиката на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Лавров съветва: Не мислете икономиката на Русия, мислете за оръжията в Украйна

Световното обществено мнение се манипулира по цял свят от Украйна

По-рано в четвъртък се проведе първата директна среща на външните министри на Русия и Украйна в турския град Анталия, но на нея също не бе постигнат напредък. макар че страните са се договорили разговорите да продължат.