"Газпром" за пореден път обвини "Сименс" в некачествен ремонт на турбините за газопровода "Северен поток", съобщава "Блумбърг".

Според агенцията руската компания е можела да изпомпва повече газ през "Северен поток". Това съобщават вътрешни хора от Кремъл. От своя страна "Сименс" отхвърли критиките на "Газпром", като заяви, че поддръжката на блоковете е стандартна.

Siemens отрича вина за проблемите със "Северен поток 1"

Siemens отрича вина за проблемите със "Северен поток 1"

Според компанията, "Газпром" трябва да предостави митнически документи, за да се транспортира турбината

По-рано тази седмица "Газпром" намали обема на изпомпвания газ през "Северен поток" до 20% от капацитета му. Компанията заяви, че германският конгломерат "Сименс" е отстранил не повече от една четвърт от откритите повреди в турбините на "Северен поток".

Заместник-ръководителят на "Газпром" Виталий Маркелов заяви, че специалистите на "Сименс" разполагат с всички възможности за извършване на сервизни дейности.

По-рано тази седмица германският концерн заяви, че не е получавала никакви съобщения от "Газпром" за повреди на турбини в газопровода "Северен поток".

Песков: Газпром доставя толкова газ, колкото е възможно

Песков: Газпром доставя толкова газ, колкото е възможно

Той обвини обаче санкциите за ситуацията

Спорът илюстрира и усложненията за Европейския съюз, който се надпреварва да осигури доставки и да предотврати рецесия в условията на енергийна криза. По-рано тази седмица "Газпром" намали потоците по "Северен поток" до 20% от капацитета си, като се позова на проблеми с поддръжката на турбините и санкциите, наложени от западните държави, които се противопоставят на руската инвазия в Украйна.

"Призоваваме партньорите да разрешат проблемите възможно най-скоро и ситуацията с доставките на газ за европейския пазар незабавно ще се нормализира", заяви заместник-изпълнителният директор на Газпром Виталий Маркелов пред държавната телевизия "Россия-24".

ЕС, Канада и Обединеното кралство трябва да гарантират бъдещи ремонти на турбините, смятат от руския енергиен монополист.

"Газпром" реже притока на газ до 20% по "Северен поток 1"

"Газпром" реже притока на газ до 20% по "Северен поток 1"

От сряда капацитетът пада до 33 милиона кубически метра на ден

"Газпром" възобнови в края на юли месец газовите потоци по "Северен поток 1" след 10-дневна пауза за поддръжка, но само при 40% от капацитета на газопровода - ниво, до което Русия каза, че е била принудена да намали обемите през юни поради забавеното връщане на турбината обслужвана в Канада. По-късно обяви и че намалява потока до 20%.

Европейски политици оспориха обясненията на руския монополист, като Германия заяви, че въпросната турбина не е предназначена да се използва до септември.

Дмитро Кулеба: Газовата война на Путин срещу Европа е пряко продължение на войната му срещу Украйна

Дмитро Кулеба: Газовата война на Путин срещу Европа е пряко продължение на войната му срещу Украйна

Той призова Европа да се избави от зависимости от Русия