Газовата война на Путин срещу Европа е пряко продължение на войната му срещу Украйна. Където може да навреди, той ще го направи. Той ще използва всяка зависимост, която Европа има от Русия, за да съсипе нормалния живот на всяко европейско семейство. Единственият начин е да отвърнете силно и да се освободите от всякаква зависимост, написа в "Туитър" украинският външен министър Дмитро Кулеба. 

Припомняме, че днес в Брюксел министрите на енергетиката на ЕС провеждат извънредна среща в опит да договорят мерки за намаляване на зависимостта от руския газ, информира Руската служба на Би Би Си.

Миналата седмица Европейската комисия предложи страните-членки на ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% от август до март следващата година. Очаква се министрите да одобрят плана на днешното си заседание.

Проектоспоразумението предвижда доброволни стъпки от страните-членки на блока за намаляване на потреблението на газ.

Междувременно украинският газотранспортен оператор се оплака, че руският газов гигант "Газпром" е увеличил без предупреждение налягането в тръбопровода, с който доставя газ за Европа. Подобни пикове на налягането могат да доведат до извънредни ситуации, включително пробойни в тръбата. Операторите на тръбопроводи са длъжни да се информират взаимно за тях предварително, казаха от украинската компания.

С решението на Русия да намали подаването на газ към Германия по "Северен поток 1" до 20 процента от капацитета му, Украйна се превръща в основно трасе за пренос на руски газ към Западна Европа.

Като друга причина за намаляването на доставките руският президент Владимир Путин на 20 юли в Иран посочи, че Украйна затвори клон на транзитен тръбопровод, пренасящ руски газ на Запад през територия, контролирана от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Засега няма информации за смущения в газоподаването през "Турски поток", който снабдява Турция, Гърция, Унгария и Сърбия с руски газ.

Владимир Путин напомня, че освен 1 има и "Северен поток 2"

Владимир Путин напомня, че освен 1 има и "Северен поток 2"

Изявлението си Путин прави от Техеран