Руският газов гигант "Газпром" е увеличил без предупреждение налягането в тръбопровода, с който доставя газ за Европа. Това съобщиха от Украинския газов оператор, цитирани от Ройтерс.

Подобни пикове на налягането могат да доведат до извънредни ситуации, включително пробойни в тръбата. Операторите на тръбопроводи са длъжни да се информират взаимно за тях предварително, казаха от украинската компания.

Към момента няма коментар от страна на "Газпром". 

"Газпром" реже притока на газ до 20% по "Северен поток 1"

"Газпром" реже притока на газ до 20% по "Северен поток 1"

От сряда капацитетът пада до 33 милиона кубически метра на ден

Русия продължава да пренася газ през Украйна, въпреки че двете страни са във война. В понеделник "Газпром" заяви, че доставките на газ за Европа през Украйна се очаква да бъдат 41,7 млн. кубични метра в понеделник спрямо 41,2 млн. кубически метра ден по-рано.

В същото време, позовавайки се на инструкции от наблюдател на индустрията, Газпром в понеделник каза, че газовите потоци към Германия през газопровода "Северен поток 1", който заобикаля Украйна, ще спаднат до 33 млн. кубически метра на ден от сряда. 

"Газпром" обяви форсмажор за част от доставките на газ за Европа

"Газпром" обяви форсмажор за част от доставките на газ за Европа

Руският газов гигант не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни обстоятелства"

Припомняме, природният газ започна да тече през газопровода "Северен поток 1" от Русия към Европа в четвъртък, 21 юли, след 10-дневно спиране за поддръжка.

В средата на юни "Газпром" намали потока до 40% от капацитета. Руският газов гигант посочи предполагаеми технически проблеми, включващи газова турбина, което партньорът Siemens Energy беше изпратил в Канада за основен ремонт и имаше проблем с връщането й поради санкциите, наложени от Канада заради инвазията на Русия в Украйна.

По-рано този месец канадското правителство даде разрешение турбината, която захранва компресорна станция в руския край на тръбопровода, да бъде доставена в Германия.

На 25 юли от "Газпром" съобщиха, че намаляват притока на газ до 20% по "Северен поток 1".