Министрите на енергетиката на ЕС провеждат извънредна среща в опит да договорят мерки за намаляване на зависимостта от руския газ, информира Руската служба на Би Би Си.

Миналата седмица Европейската комисия предложи страните-членки на ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% от август до март следващата година. Очаква се министрите да одобрят плана на днешното си заседание.

Проектоспоразумението предвижда доброволни стъпки от страните-членки на блока за намаляване на потреблението на газ.

Кореспондентите на световните агенции съобщават, че споразумението е близо до подписване, въпреки че преговарящите от някои страни се опитват да уредят изключения за себе си или да създадат вратички в споразумението, за да избегнат договореното намаление от 15%.

Както съобщава Sky News, това поражда опасения, че окончателното споразумение може да не е толкова амбициозно, че да изпълни заявената цел за спестяване на 45 милиарда кубически метра газ. Според изчисленията този обем е необходим на Европа, за да може спокойно да преживее прогнозираната от синоптиците по-студена от обичайното зима, ако Русия спре доставките на газ за Европа.

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Това ще стане заради предстоящ ремонт на друга турбина

На 25 юли руските медии съобщиха, че "Газпром" възнамерява да изключи още една турбина на Siemens в компресорната станция "Портовая" (това е част от главния газопровод "Северен поток" от Русия за Европа). Компанията обясни това с необходимостта от ремонт на турбината.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела заяви, че лично Владимир Путин стои зад плановете на "Газпром" да намали доставките на газ за Европа.

"Не знаем колко студено ще бъде през зимата, но със сигурност знаем, че Путин ще продължи да играе мръсните си игри, мамейки и изнудвайки ни с доставките на газ. Това е нещото, за което трябва да подготвим нашите домакинства и икономики, " каза той.

В понеделник германският вицеканцлер, министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек предупреди за сериозността на ситуацията с енергийните доставки в страната на фона на по-нататъшното намаляване на доставките на газ от Русия.

Украйна се оплака, че "Газпром" е подал по-високо налягане газ в тръбопровода

Украйна се оплака, че "Газпром" е подал по-високо налягане газ в тръбопровода

Това е опасност от авария