Испанският министър на екологичния преход и вицепремиер Тереза Рибера заяви в сряда, че страната отхвърля плана на Европейския съюз, според който всяка страна-членка трябва да намали потреблението си на газ с 15% до пролетта, съобщават "Ел Мундо" и "Ел Паис".

"Ние защитаваме европейските ценности, но не можем да приемем жертва, за която дори не са ни поискали предварително мнение", каза Рибера, добавяйки, че предложението "не е непременно най-ефективното, нито най-ефективното, нито най-справедливото".

Министърът настоя, че "каквото и да се случи", испанските семейства няма да трябва "да търпят прекъсвания на газа или електричеството".

​​Рибера, обяви, че правителството не подкрепя предложения план за извънредни ситуации пред възможността Русия да затвори газовия кран, който Европейската комисия представи тази сутрин.

"Считаме, че се предлага без предварителна ориентация, без дебат за обща ориентация в Европейския съвет, дори когато икономическите последици и от гледна точка на преразпределителното въздействие са особено важни", обясни министърът на пресконференция.

"Испания си е свършила домашното в тази област", ​​похвали се вицепрезидентът и го прави "постоянно и плаща повече от много от европейските си партньори". Извършването на задачата ни позволява да бъдем подкрепящи - "можем да се чувстваме горди, че сме такива за това, което сме изградили и за нашето призвание да продължим да допринасяме за съвместен отговор на европейско ниво", но те искат да има "сериозен и честен" дебат. Вместо това планът предполага налагане на решения, "които не ни изглеждат адаптирани или ефективни за това, за което са предназначени".

"Има дълбоко бездействие от страна на Европейския съюз. За разлика от други страни, ние, испанците, не сме живели извън възможностите си от енергийна гледна точка", обвини министърът, който комбинира тези удари в силна реч с препратки към солидарността и предразположението за помощ от Испания. Както тя повтори на няколко пъти, сътрудничество ще е необходимо, но не по този начин. Накратко, те са съгласни с целите, но не са съгласни с конкретните предложения.

Рибера коментира, че ще работят с Европа по всичко, свързано с този енергиен преход - страната също е готова да стане зелен водороден център, но няма да приемат мерки, които считат за несправедливи след извършената работа. "Ние ще се противопоставим на налагането на задължения, които са над това, по отношение на усилията, които полагаме и това, което се изисква от другите партньори в общността".

По този начин изпълнителната власт уверява, че "каквото и да се случи, испанските семейства няма да претърпят спиране на газа или тока в домовете си". По същия начин тя увери, че "Испания ще защитава позицията на испанската индустрия", във връзка с неотдавнашно изявление, в което испанската индустрия също отхвърли принудителните съкращения в страни, които вече са диверсифицирали източниците си на газ.

Във всеки случай Рибера отвори вратата за дебат и припомни водещата роля на Испания и нейните инсталации за регазификация. Както тя обясни, запасите на газ в Испания са над 80%, а в Европа - около 50%.

"Каквото и да се случи след няколко дни, това ще бъде ключово и каним нашите европейски партньори да дебатираме по открит, прозрачен и уважителен начин за най-добрите начини за подкрепа. Испания има фундаментална роля в този контекст, тъй като е вратата за повече от 30% от втечнения природен газ към Европа". Именно в тези пристанища страната приема втечнения природен газ.

Тази инфраструктура е подготвена "да даде много важна подкрепа на нашите съседи". Когато Съветът се събере, Испания ще "защитава интересите на всички испанци с подкрепящо, ефективно, ефикасно и, надяваме се, координирано предложение".

"Имаме най-голям интерес това да е така", увери министърът, преди да призова към трите принципа, ръководещи действията на ЕС през тези месеци: единство, солидарност и гъвкавост. Те са наясно, че има партньори, "които изпитват трудности" и които се страхуват от есента и зимата - Германия е един от тях - и ще им помогнат и ще ги подкрепят, но "защитавайки уважението, което ние, испанците, също заслужаваме, както и испанската индустрия". "Ние подкрепяме, настоявам за това, но не може да се иска от нас непропорционална жертва."

 ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

Икономиката на Европа постепенно става военна