Германският вицеканцлер, министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек предупреди за сериозността на ситуацията с енергийните доставки в страната на фона на по-нататъшното намаляване на доставките на газ от Русия.

Това заяви той в понеделник вечерта за ARD.

Имаме сериозна ситуация. Време е всички да разберат това ", настоя Хабек. Германия, според него, трябва да намали потреблението на газ. "Ние работим върху това", увери ръководителят на Министерството на икономиката, като добави, че мерките трябва да се прилагат последователно.

Газът, по думите му, идва от Холандия и Норвегия.

"Сега всичко зависи от това колко сме пестеливи", каза той за възможните сценарии за зимата.

Промишлеността ще бъде прекъсната в случай на недостиг на газ, преди частните домакинства или критична инфраструктура като болниците да изпитат прекъсвания в доставките на газ.

Siemens отрича вина за проблемите със "Северен поток 1"

Siemens отрича вина за проблемите със "Северен поток 1"

Според компанията, "Газпром" трябва да предостави митнически документи, за да се транспортира турбината

"Разбира се, голямо е притеснението, което и аз споделям, че това може да се случи, призна Хабек. Тогава няма да има определени производствени вериги нито в Германия, нито в Европа. Важно е да се избегне това по всякакъв начин. Следователно потреблението на газ в Германия трябва да бъде намалено с 15-20%", заключи той.

Припомняме, че в понеделник от компанията Siemens Energy заявиха в понеделник, че турбината, която според Москва ограничава капацитета на газопровода "Северен поток 1", е готова за доставка, но руският "Газпром" трябва да предостави митнически документи, за да може транспортирането ѝ да продължи.

"Газпром" заяви, че спира друга турбина в тръбопровода "Северен поток 1" за Германия и потокът на газ, който вече е само 40% от капацитета, ще спадне с още 20% от сряда.

Новият удар върху доставките идва в момент на високо напрежение, когато Русия и Западът си разменят икономически удари в отговор на действията на Москва в Украйна. Европейският съюз обвини Русия, че прибягва до енергиен шантаж, докато Кремъл твърди, че прекъсването на газа е причинено от проблеми с поддръжката и ефекта от западните санкции.

"Газпром" чака документи от Siemens за турбината

"Газпром" чака документи от Siemens за турбината

В днешното изявление акцентът е върху режима на санкциите