От компанията Siemens Energy заявиха в понеделник, че турбината, която според Москва ограничава капацитета на газопровода "Северен поток 1", е готова за доставка, но руският "Газпром" трябва да предостави митнически документи, за да може транспортирането ѝ да продължи, съобщи "Ройтерс".

От "Газпром" не са отговорили веднага на искане за коментар.

Припомняме, че по-рано днес "Газпром" заяви, че спира друга турбина в тръбопровода "Северен поток 1" за Германия и потокът на газ, който вече е само 40% от капацитета, ще спадне с още 20% от сряда.

Новият удар върху доставките идва в момент на високо напрежение, когато Русия и Западът си разменят икономически удари в отговор на действията на Москва в Украйна. Европейският съюз обвини Русия, че прибягва до енергиен шантаж, докато Кремъл твърди, че прекъсването на газа е причинено от проблеми с поддръжката и ефекта от западните санкции.

"Газпром" реже притока на газ до 20% по "Северен поток 1"

"Газпром" реже притока на газ до 20% по "Северен поток 1"

От сряда капацитетът пада до 33 милиона кубически метра на ден

"Газпром" каза, че пропускателната способност от сряда ще падне до 33 милиона кубически метра на ден - само половината от сегашното, вече намалено предлагане.

Политици в Европа многократно са предупреждавали, че Русия може да прекъсне газовите потоци тази зима, стъпка, която ще тласне Германия в рецесия и ще доведе до скок на цените за потребителите, които вече се борят с по-високите цени на храните и енергията.

Президентът Владимир Путин предупреди Запада този месец, че продължаващите санкции рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-големият износител на природен газ в света. Европа внася около 40 процента от своя газ и 30 процента от своя петрол от Русия.

"Газпром" възобнови газовите потоци по "Северен поток 1" миналата седмица след 10-дневна пауза за поддръжка, но само при 40% от капацитета на газопровода - ниво, до което Русия каза, че е била принудена да намали обемите през юни поради забавеното връщане на турбината обслужвана в Канада.

"Газпром" обяви форсмажор за част от доставките на газ за Европа

"Газпром" обяви форсмажор за част от доставките на газ за Европа

Руският газов гигант не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни обстоятелства"