Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че смята, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е в Москва и не изключи възможен контакт с него.

"Доколкото знаем, той е в Москва", каза Песков пред репортери, попитан дали Кремъл е запознат със съобщенията, че Шрьодер е пътувал до Москва във вторник.

"Среща като такава няма, но не изключваме възможен контакт", добави Песков.

Германският телевизионен оператор RTL късно в понеделник съобщи, че Шрьодер е в Москва, публикувайки негова снимка на уебсайта си. Запитан от RTL дали ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин, Шрьодер беше цитиран да казва: "На почивка съм тук за няколко дни. Москва е красив град".

Офисът на Шрьодер в Германия не отговори веднага на искане за коментар защо Шрьодер е в Москва.

"Газпром" в понеделник заяви, че ще намали доставките на газ за Германия през газопровода Северен поток 1 до само 20% от капацитета от сряда поради турбина, която според руската компания трябва да бъде спряна за ремонт. Германия отхвърли това обяснение.

Шрьодер е ключова фигура в енергийните връзки между двете страни. Той беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 г., преди да заеме пост в надзорния съвет на руската държавна петролна компания "Роснефт", което предизвикваше много противоречия в Германия и в Европа.

Той все още е председател на комитета на акционерите на Nord Stream AG, операторът на тръбопровода "Северен поток 1", който е мажоритарна собственост на Газпром, според неговия профил в LinkedIn.

Защитник на тръбопровода "Северен поток", който пренася руски газ до Германия под Балтийско море, той беше номиниран за позиция в борда на директорите на "Газпром" само три седмици преди Москва да изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

В израз на възмущение от отказа на бившия канцлер да се дистанцира от Путин - включително след като проведе среща лице в лице в Москва през март - основните политически партии в Германия през май се споразумяха да го лишат от правото му на публично финансиран офис, затваряйки финансирания от данъкоплатците офис.

Същия месец Шрьодер отхвърли номинацията в борда на "Газпром" и се оттегли от борда на директорите на "Роснефт".

Шрьодер: Ще продължа да си говоря с Путин

Шрьодер: Ще продължа да си говоря с Путин

Бившият канцлер призова за дипломатическо решение