Европа беше изправена пред енергийна криза дори преди тръбопроводът "Северен поток 1" от Русия до Германия да бъде спрян за редовна поддръжка, пише "Асошиейтед прес".

Правителствени служители се подготвят за възможността ключовият тръбопровод да не бъде рестартиран в четвъртък, както е планирано, заявявайки, че руският президент Владимир Путин използва енергията за политическо влияние в конфронтацията си с Европейския съюз за Украйна.

Русия вече намали европейските потоци от природен газ, използван за захранване на фабрики, производство на електричество и отопление на домове през зимата, и Путин предупреждава, че те могат да продължат да намаляват. Доставките по "Северен поток 1" бяха намалени с 60% преди началото на ремонта.

Дори ако тръбопроводът се рестартира на намалени нива, Европа трябва да се бори да поддържа домовете топли и индустрията работеща тази зима.

Ето основните неща, които трябва да знаете за енергийната криза:

Спря ли Русия газа за Европа?

Тя значително намали доставките. Дори преди нахлуването в Украйна Русия не продаваше газ на краткосрочния спот пазар. След като ЕС наложи драстични санкции на руските банки и компании и започна да изпраща оръжия в Украйна, Русия спря газа за шест страни членки и намали доставките за още шест.

Потоците към Германия, най-голямата икономика в ЕС, чрез "Северен поток 1" бяха намалени с две трети, като Русия обвинява част, която е изпратена в Канада за поддръжка и не е върната поради санкции. Европейските лидери отхвърлиха това твърдение, заявявайки, че това е политически гамбит в отговор на санкциите.

Това накара 27-те членки на ЕС да се борят да запълнят газовите хранилища преди зимата, когато търсенето нараства и компаниите за комунални услуги намаляват резервите си, за да поддържат домовете топли и електроцентралите да работят.

Целта на ЕС е сега да използва по-малко газ за изграждане на хранилища за зимата. Газовите резерви на Европа са пълни само на 65% в сравнение с цел от 80% до 1 ноември.

Защо руският природен газ е толкова важен?

Русия доставя около 40% от природния газ на Европа преди войната. Доставките са спаднали до около 15%, изпращайки цените нагоре и натоварвайки енергоемките индустрии.

Газът се използва в редица процеси, които повечето хора никога не виждат - за коване на стомана за производство на автомобили, производство на стъклени бутилки и пастьоризиране на мляко и сирене.

Компаниите предупреждават, че често не могат да преминат за една нощ към други енергийни източници като мазут или електричество за производство на топлина. В някои случаи оборудване, което съдържа разтопен метал или стъкло, се разваля, ако топлината бъде изключена.

Високите цени на енергията вече заплашват да предизвикат рецесия в Европа чрез рекордна инфлация, като потребителите имат по-малко разходи, тъй като разходите за храна, горива и комунални услуги нарастват. Пълното спиране може да нанесе още по-тежък удар върху и без това проблемната икономика.

Какво представлява тръбопроводът "Северен поток 1"?

Това е основният европейски тръбопровод за природен газ, който минава под Балтийско море от Русия до Германия и е основният източник на руски газ за Германия.

Анализатори от Rystad Energy коментираха, че ако "Северен поток 1" остане неактивен, Европа ще достигне само около 65% от капацитета си за съхранение, създавайки реален риск газът да свърши през отоплителния сезон.

Три други тръбопровода доставят руски газ в Европа, но един през Полша и Беларус е спрян. Друг, през Украйна и Словакия, все още доставя намалени количества газ въпреки боевете, както и този през Турция в България.

Каква е играта на Путин?

Въпреки че руските износители на петрол и газ продават по-малко енергия, скокът на цените означава, че приходите на Путин всъщност са се увеличили, според Международната агенция по енергетика. След инвазията приходите на Русия от износ на петрол и газ за Европа са се удвоили спрямо средното за последните години до 95 милиарда долара, каза базираната в Париж МАЕ.

Увеличението на енергийните приходи на Русия само през последните пет месеца е три пъти по-високо от това, което обикновено прави, изнасяйки газ за Европа през цялата зима.

Така че Путин разполага с пари в брой и може да изчисли, че болезнените сметки за комунални услуги и енергийната рецесия биха могли да подкопаят обществената подкрепа за Украйна в Европа и да повишат настроенията за споразумение чрез преговори в негова полза.

"Въз основа на това, което видяхме през изминалата година, би било неразумно да изключим възможността Русия да реши да се откаже от приходите, които получава от износа на газ за Европа, за да спечели политическо влияние", каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Всъщност Путин каза, че количеството газ, изпомпвано през "Северен поток 1", ще спадне допълнително от 60 милиона на 30 милиона кубични метра на ден или около една пета от неговия капацитет, ако турбината, която беше изпратена в Канада за ремонт, не бъде бързо заменена. Канада каза, че е изпратила обратно частта, но Германия отказа да каже къде се намира.

"Нашите партньори се опитват да прехвърлят вината за грешките, които направиха, на Русия и Газпром, но това е абсолютно неоснователно", каза Путин пред руски репортери във вторник по време на разговори в Техеран с лидерите на Иран и Турция.

Какво може да направи Европа?

ЕС се обърна към по-скъпия втечнен природен газ или LNG, който идва с кораб от места като САЩ и Катар. Германия ускорява изграждането на терминали за внос на LNG на брега на Северно море, но това ще отнеме години. Първият от четирите плаващи приемни терминала трябва да бъде пуснат по-късно тази година.

Но LNG сам по себе си не може да компенсира празнината. Световните съоръжения за износ на LNG работят с пълен капацитет на фона на тесни енергийни пазари и няма повече газ. Експлозия в американски терминал във Фрийпорт, Тексас, който изпрати по-голямата част от газа си към Европа, отне 2,5% от доставките на Европа за една нощ.

Съхранение и други източници на енергия са ключови. Например, Германия работи с въглищни централи по-дълго, създавайки търгова система за газ, предназначена да насърчи опазването, и нулира термостатите в обществените сгради.

В сряда Европейският съюз предложи страните членки доброволно да намалят потреблението на газ с 15% през следващите месеци. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, търси правомощието да наложи задължителни намаления в целия блок, ако има риск от сериозен недостиг на газ или изключително голямо търсене.

Държавите-членки на ЕС ще обсъдят мерките на извънредна среща на енергийните министри следващия вторник.

Държавите се борят да осигурят алтернативни енергийни доставки, като тази седмица лидерите на Италия, Франция и Европейския съюз сключиха споразумения със своите колеги в Алжир, Азербайджан и Обединените арабски емирства.

Могат ли хората да измръзнат тази зима?

Малко вероятно е домове, училища и болници да загубят отоплението си, защото правителствата са длъжни да наложат нормиране първо на бизнеса. Германското правителство също може да позволи на доставчиците на газ незабавно да прехвърлят увеличенията на клиентите.

Изборът може да включва "торпилиране" на индустрията и/или да натоварва потребителите с още по-високи сметки.

Ако "Северен поток 1" се възобнови на намалени нива, Европа ще трябва да спести 12 милиарда кубически метра газ, еквивалента на 120 танкера LNG, за да запълни нивата си за съхранение до зимата. МАЕ препоръчва на европейските страни да засилят кампаниите за пестене на газ у дома и да планират споделяне на газ при спешни случаи.

Пълното прекъсване би означавало дори повече нужда от запазване. А времето става все по-малко.

"Европейските лидери трябва да се подготвят за тази възможност сега, за да избегнат потенциалните щети, които биха произтекли от разединен и дестабилизиращ отговор", каза Бирол. "Тази зима може да се превърне в исторически тест за европейската солидарност - такъв, който не може да си позволим да се провали - с последици далеч отвъд енергийния сектор."