Германските служби за сигурност се опасяват, че "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове както от него, така и от "Северен поток 2" в Балтийско море, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на германския всекидневник "Тагесшпигел".

Причината е, че ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозия.

Европейският съюз вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

Всяко умишлено прекъсване на европейската енергийна инфраструктура е крайно неприемливо и ще бъде посрещнато със силен и единен отговор, предупреди по-рано днес върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел.

Той призова течовете от "Северен поток" 1 и 2 да бъдат разследвани.

Кремъл отрече "глупавите и предвидими" обвинения, че саботира "Северен поток"

Кремъл отрече "глупавите и предвидими" обвинения, че саботира "Северен поток"

Аварията на газопроводите била голям проблем и за Русия, уверява Песков

По-рано днес и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приписа течовете от газопроводите "Северен поток" на актове на саботаж.

Такава версия допусна и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предупреди за "най-силния възможен отговор", ако активната европейска енергийна инфраструктура бъде атакувана.

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

ЕС затяга енергийната сигурност след случилото се със Северен поток 1 и 2

ЕС затяга енергийната сигурност след случилото се със Северен поток 1 и 2

В ЕК разглеждат случилото със "Северен поток" като саботаж

Операторът на газопровода - Nord Stream AG, съобщи вчера, че три от четирите офшорни линии на "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети за един ден. Никой от тръбопроводите на "Северен поток" не е доставял газ до момента на инцидента.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

Въпреки че тръбопроводите, управлявани от консорциум, притежаван от руския газов гигант "Газпром", в момента не са в експлоатация, и двата все още са пълни с газ.

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

Столтенберг обсъди с датския министър на отбраната защитата на критичната инфраструктура в страните от Алианса