Кремъл определи като "глупави" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток", съобщава "Ройтерс".

Москва отбеляза и че е видяла рязко увеличение на печалбите на американските компании, доставящи газ за Европа.

По време на конферентна връзка с репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че инцидентът трябва да бъде разследван, а сроковете за ремонт на повредените тръбопроводи не са ясни.

Европа разследва това, което Германия, Дания и Швеция нарекоха атаки, причинили големи изтичания на газ в Балтийско море от два руски газопровода. Аварията се случва в разгара на енергийния конфликт между Русия и Запада.

Запитан за твърденията, че Москва може по някакъв начин да стои зад евентуалната атака, Песков отвърна: "Това е доста предвидимо, а също предвидимо глупаво".

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

Столтенберг обсъди с датския министър на отбраната защитата на критичната инфраструктура в страните от Алианса

"Това е голям проблем за нас, защото, първо, и двете линии на "Северен поток 2" са пълни с газ - цялата система е готова да изпомпва газ, а газът е много скъп... Сега газът излита във въздуха", обясни той.

"Преди да имаме каквито и да било претенции, трябва да изчакаме разследването на причините за пробойните, дали е имало взрив, или не", подчерта Песков и допълни, че информация за инцидента може да се очаква от Дания и Швеция.

Операторът на газопровода - Nord Stream AG, съобщи вчера, че три от четирите офшорни линии на "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети за един ден. Никой от тръбопроводите на "Северен поток" не е доставял газ до момента на инцидента.

При "Северен поток 1" беше регистриран значителен спад на налягането, причинен от изтичането на газ по двете линии на газопровода, докато при "Северен поток 2" бе установен рязък спад на налягането в линия А.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приписа течовете от газопроводите "Северен поток" на актове на саботаж.

ЕС затяга енергийната сигурност след случилото се със Северен поток 1 и 2

ЕС затяга енергийната сигурност след случилото се със Северен поток 1 и 2

В ЕК разглеждат случилото със "Северен поток" като саботаж

Ден по-рано германски официални лица също допуснаха, че актът е бил умишлен.

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Днес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че течовете от "Северен поток" са причинени от саботаж и предупреди за "най-силния възможен отговор", ако активната европейска енергийна инфраструктура бъде атакувана.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел пък посочи, че блокът ще засили защитата на своята енергийна инфраструктура след инцидентите.

Вчера държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви , че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа и добави, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака.

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до "Северен поток"
Обновена

Швеция е отчела 2 подводни експлозии до "Северен поток"

В Европа виждат възможни действия на Русия - начин да се позове на форсмажор и да не плаща многомилиардни обезщетения