Шведската брегова охрана откри поредното изтичане на газ от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Това съобщи вестник Svenska Dagbladet, позовавайки се на представител на ведомството, предава ТАСС.

Според изданието от четирите теча два са в шведската изключителна икономическа зона (ИИЗ), а другите два са в датската ИИЗ.

Както беше съобщено по-рано, три теча в "Северен поток 1" и "Северен поток 2" бяха открити в рамките на няколко часа. Първият от тях беше засечен на "Северен поток 2" близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. На самолети и кораби е забранено да се приближават на по-малко от 5 морски мили от мястото на инциденти. По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода в понеделник.

Компанията Nord Stream AG заяви, че разрушаването, настъпило в същия ден едновременно на три линии от морските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2", е безпрецедентно и все още не е възможно да се оцени времето за възстановяване.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков не изключи, че смущенията в работата на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" могат да бъдат резултат от саботаж.

Тази версия се подкрепя и от позицията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. ЕС се застъпва за затягане на енергийната сигурност е Европа.

Германските служби за сигурност се опасяват, че "Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове както от него, така и от "Северен поток 2" в Балтийско море, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на германския всекидневник "Тагесшпигел".

Причината е, че ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозия.

Шведската брегова охрана очаква, че течът от "Северен поток 1" може да се забави до неделя. Засега обаче мястото остава опасно и е отцепено.

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

И НАТО видя саботаж в течовете от "Северен поток"

Столтенберг обсъди с датския министър на отбраната защитата на критичната инфраструктура в страните от Алианса