Европейският съюз удължава с още шест месеца индивидуалните санкции, наложени на руснаците след нахлуването в Украйна, се казва в изявление на Съвета на ЕС.

Европейските санкции се подновяват на всеки шест месеца, а настоящите ограничителни мерки изтичат на 15 септември. В настоящото изявление се добавя още, че ограниченията са премахнати за четирима руснаци. Имената им не се посочват.

Преди ден Ройтерс, позовавайки се на два източника в дипломатическите кръгове, съобщи, че ЕС няма да удължи санкциите срещу руския бизнесмен Григорий Березкин, милиардера Фархад Ахмедов и бившия шеф на "Озон" Александър Шулгин.

The Bell (включен в регистъра на "чуждите агенти" в Русия) пише, че друг възможен кандидат е Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа на 23 август. ЕС вече отмени индивидуални санкции във връзка със смъртта на санкциониран - например на основателя на ЛДПР Владимир Жириновски, отбелязва изданието.

В началото на септември стана известно, че Европейският съд с обща юрисдикция реши да отмени санкциите срещу Александър Шулгин. Това беше първият път, в който европейски съд взе такова решение по отношение на руски бизнесмен - преди това се вземаше само по отношение на роднини на санкционирани граждани. Съветът на ЕС наложи санкции срещу Шулгин на 8 април 2022 г., като ги оправда с факта, че той е "влиятелен бизнесмен", присъствал на среща с Владимир Путин в деня, в който започна руската инвазия в Украйна.

Фархад Ахмедов, който е на 99-то място в класацията на руските милиардери според списание Forbes, се замеси в скандал през март тази година, когато в интернет изтече запис на предполагаемия негов разговор с продуцента Йосиф Пригожин. В аудиозаписа събеседниците остро критикуваха руското ръководство за разгръщането на война срещу Украйна, което доведе до изолирането на Русия от останалия свят.

Захарова и Медведев коментират забрана руснаците да влизат с колите си в ЕС

Захарова и Медведев коментират забрана руснаците да влизат с колите си в ЕС

Тя нарече тези ограничения расизъм, а той предлага пълно прекратяване на дипломатическите отношения с ЕС