Служител на Европейската служба за външна дейност изрази загрижеността на ЕС, че продължаващите протести в Багдад възпрепятстват работата на най-важните държавни институции в Ирак.

"Въпреки че правото на мирен протест е от съществено значение за демокрацията, всички закони и държавни институции трябва да работят в полза на иракския народ. Европейският съюз подчертава, че съдебните институции трябва да могат да изпълняват функциите си без външен натиск", се казва в комюнике, публикувано в Брюксел.

125 души са ранени при ново нахлуване на протестиращи в парламента в Багдад

125 души са ранени при ново нахлуване на протестиращи в парламента в Багдад

Хиляди привърженици на Моктада ал Садр проникнаха в укрепената правителствена зона

В документа се казва, че ЕС "приветства предприетите неотдавна стъпки за деескалация на ситуацията и настоятелно призовава всички страни да разрешат всички различия чрез политически диалог и в конституционна рамка".

"Ирак се нуждае от конституционно упълномощено правителство, за да се справи с многобройните предизвикателства, пред които е изправен", заяви говорителят на Брюксел.

Необходимо е също така страната да си сътрудничи с международната общност.

Протестите в Ирак обаче продължават. Протестиращите се противопоставят на номинацията за министър-председател на Мохамед ал-Судани, който се оглавява от подкрепяни от Иран шиитски партии.

Експлозии разтърсиха Багдад

Експлозии разтърсиха Багдад

Ранен и материални щети след взривовете