В Естония е доставена мобилна и високотехнологична противокорабна ракетна система Blue Spear 5G SSM. Тя покрива почти цялото Балтийско море със своя обсег на стрелба, съобщиха от Министерството на отбраната на републиката.

"Придобиването на противокорабни ракети е от решаващо значение за повишаване на нивото на отбранителните способности на естонските военноморски сили и на Естония като цяло. (...) Наличието на "Сини копия" във военноморските сили значително увеличава обсега на стрелба на естонските отбранителни сили и засилва възпирането на евентуален агресор", заяви министърът на отбраната Хано Певкур.

Новото поколение SSM Blue Spear 5G се превърна в най-модерната и иновативна оръжейна система на естонските отбранителни сили. Тя е способна да действа при всякакви метеорологични условия, както през деня, така и през нощта, и може да поразява хоризонтални, мобилни и стационарни цели.

Максималният ѝ обсег е 290 км. При търсенето на цели комплексът използва активен радарен сензор, точна навигация и надеждна комуникационна система, която не е податлива на средства за радиоелектронна борба.

"Ракетната система за надводна отбрана Blue Spear 5G, заедно с морските мини, ще бъде крайъгълният камък на морската отбрана на Естония през следващите десетилетия", заяви заместник-командирът на естонските ВМС капитан Йохан-Елиас Селямаа.

Противокорабните ракети са доставени на Естония от Proteus Advanced Systems, която е съвместно предприятие между две компании - Israel Aerospace Industries (IAI) и ST Engineering Land Systems от Сингапур.

Естония гони висш руски православен духовник, оправдавал режима на Кремъл

Естония гони висш руски православен духовник, оправдавал режима на Кремъл

Полицията многократно го молела да спре да проповядва руска пропаганда

Правителството реши да финансира ракетната система през 2020 г.; договорът между Националния център за инвестиции в отбраната и Proteus Advanced Systems беше подписан през 2021 г. В проекта участва и естонската компания от отбранителната промишленост Prolift OU, която е преоборудвала превозните средства за ракетната система.