Новата правителствена коалиция на Естония - Реформаторската партия, Отечествената партия и Социалдемократическата партия -подписа коалиционно споразумение, в което се предлага да се забрани на руските и беларуските граждани, живеещи в страната, да притежават оръжие, съобщава държавната телевизия ERR.

През март идеята беше представена от Естонския съюз на собствениците на оръжия. Нейни представители предложиха да се измени законът за оръжията и да се забрани притежаването на лицензирани оръжия от всички, с изключение на гражданите на Естония, на държавите - членки на ЕС, и на НАТО. Беше предложено да се анулират всички съществуващи разрешителни за гражданите на Русия и "съюзническите страни", живеещи в страната. Същото важи и за лицата, които имат право да пребивават в страната.

Премиерът на Естония подаде оставка

Премиерът на Естония подаде оставка

Тя ще формира ново правителство

Към 2020 г. 1300 руски граждани са живели в Естония с разрешително за огнестрелно оръжие и са притежавали огнестрелни оръжия де факто.

Ден по-рано, на 14 юли, правителството на Естония подаде оставка заедно с министър-председателя Кая Калас, а новият кабинет ще бъде съставен на 18 юли. Кандидатът за министър на вътрешните работи Лаури Лаанеметс заяви, че до края на годината може да бъде приет закон за забрана на руските граждани да притежават оръжие. Ако това се случи, настоящите разрешителни ще бъдат отменени.

"Разрешителните за оръжие трябва да бъдат отнети не само на тях, но и на всички, които проявяват враждебност към Естония и Украйна", заяви Лаанеметс пред ERR.