Стотици цивилни и бойци, които са били под обсада в продължение на повече от две години, напуснаха четири сирийски града с автобуси в петък. Евакуацията се извършва съгласно постигната сделка, съобщава Агенция "Франс прес".

По време на шестгодишния конфликт имаше поредица такива споразумения. Те са изтъквани от правителството като най-добрия начин да се сложи край на боевете, но бяха оспорвани от бунтовниците, които казват, че са оставени да гладуват.

Критици казват, че движението на населението променя за постоянно етническата и религиозната карта, но в интервю за Агенция "Франс прес" президентът Баршар Асад настоя, че това е временно и хората ще могат да се върнат по домовете си, след като терористите бъдат победени.

Евакуацията на четири града - два обсадени от армията и два от бунтовниците, трябваше да започне на 4 април. Но прилагането на сделката, подкрепена от бунтовническия поддръжник Катар и съюзника на режима Иран, в края на миналия месец беше неколкократно отлагана.

Най-малко 80 автобуса напуснаха контролираните от правителството Фуа и Кафрая в провинция Идлиб на северозапад, съобщи кореспондент на агенцията от контролираната от бунтовниците територия.

Те пристигнаха на събирателния пункт в Рашидин, на запад от контролирания от правителството град Алепо, следвани от 20 линейки.

Повечето от евакуираните от двата основно шиитски града, бяха жени, деца и възрастни хора.

Проправителственият вестник "Ал Ватан" написа, че 5000 души са качени на автобусите. Изданието допълва, че още 3000 ще бъдат транспортирани с втори конвой в петък през нощта.

Десетки бойци от бунтовниците, включително сунитски екстремисти от бившия клон на "Ал-Кайда" в Сирия - Фронтът "Фатех Ал Шам", стояха на пост на събирателния пункт.

Цивилен, който пътувал в един от автобусите от контролираните от бунтовниците градове Мадая и Забадани, заяви, че операцията е започнала около 6.00 часа сутринта. Той допълни, че повечето от пътниците са жени и деца, които са започнали да се събират през нощта, за да чакат.

Той допълни, че на бунтовниците сред евакуираните е позволено да задържат леките си оръжия.

Повече от 30 000 души се очаква да бъдат евакуирани съгласно сделката, чието изпълнение започна в сряда с размяната на затворници между бунтовниците и правителствените сили.

Очаква се всички 16 000 жители на Фуа и Кафрая да напуснат, насочвайки се към Алепо.

На цивилните граждани на Мадая и Забадани ще бъде позволено да останат, ако искат. Онези, които изберат да напуснат с бойците, ще се насочат към контролирана от бунтовниците територия в Идлиб.