Жителите на Източен Йерусалим отхвърлиха всеки опит да се намали напрежението в района с временно стопиране на строежите в Западния бряг, съобщи БиБиСи.

Те са категорични, че са готови на гражданско неподчинение в случай, че изграждането на жилища за евреи бъде спряно.

Припомняме, в края на октомври  премиерът на Израел Бенямин Нетаняху излезе с предложение за 10 месеца да се замрази строителството на нови еврейски поселения на Западния бряг на река Йордан. Днес обаче жителите на Източен Йерусалим са повече от категорични, че тази идея не ги удовлетворява.

Те предупреждават, че няма да допуснат инспектори до домовете си.

По-рано техни представители са се срещнали с премиера Нетаняху. Заселниците определиха срещата с него като „трудна и дълбоко емоционална".

Те са го уведомили, че планират масова демонстрация в защита на жилищата си следващата седмица в Йерусалим.

Нетаняху от своя страна реагира доста резервирано на готвените протести. Вие може да демонстрирате, да протестирате и да изразявате мнението си, но няма да сте вие тези, които ще се противопоставят на решения, взети въз основа на закона, цитира думите на премиера БиБиСи.

Нищо не се случи на тази среща, обобщи разговорите с него говорител на заселниците. Той добави, че живеещите в Източен Йерусалим като цяло не вярват, че строежите на жилища в района ще бъдат възобновени, ако бъдат спрени за период от 10 месеца.

В района живеят най-малко 280 000 евреи. По-голямата част от тях пребивават в незаконни построени жилища, построени с подкрепата на израелското правителство.

Преди дни стана ясно, че министрите на външните работи на страните членки на ЕС искат Йерусалим да бъде разделен на две части и то в най-скоро време.

Това искане е в перспективата на създаване на автономна палестинска държава, при което Йерусалим да остане столица както на новата държава, така и на Израел.