Италия заплаши, че ще напусне Европейския съюз заради слабата подкрепа, която получава в борбата си с истинското нашествие на тунизийци към територията й, предаде АП. Германия и Франция, от своя страна, нахокаха Рим, че се опитва да прехвърли проблемите си на тях.

Припомняме, над 27 000 тунизийци и жители на други африкански държави преплуваха Средиземно море в търсене на по-добър живот. По-голямата част от тях избраха за своя „дестинация" остров Лампедуза. За да предотвратят хуманитарна криза, италианските власти съобщиха, че ще издадат временни документи за жителство на всички имигранти, които пожелаят да отидат в друга държава от ЕС.

По време на срещата на вътрешните министри от ЕС, представителят на Франция Клод Геан заяви, че контролът над френско-италианската граница ще бъде засилен. Страната е желана цел за тунизийците заради стабилните връзки, датиращи от колониалните времена.

Според немския силов министър Ханс-Петер Фридрих, Италия подкопава идеята на шенгенското безвизово пространство. Той също беше категоричен, че Берлин ще засили мерките по своята граница, за да не допусне тунизийци.

Италианският вътрешен министър Роберто Марони заяви, че след казаното от представителите на двете европейски суперсили, няма особен смисъл страната му да търси съдействие от ЕС. „Ако това е отговорът, то по-добре да останем сами, отколкото да продължим да бъдем в подобна лоша компания. Чудя се дали има смисъл да оставаме в ЕС", коментира емоционално Марони.