По време на работния обяд в Брюксел, посветен на Лисабонския договор, Никола Саркози е отбелязал, че лидерите срещат „отделна трудност" и с чехите, предаде АФП.

Белгийският външен министър Оливър Частъл отиде още по-далече в изказванията си като каза, че чехите „не искат и да чуват причините" на страните, които се стремят към Лисабонския договор.

Вацслав Калус вече каза миналата седмица, че Лисабонският договор е мъртъв, след като над 53% от гласувалите ирландци го отхвърлиха.

Клаус е известен с евроскептицизма си. Ратификацията на договора в Прага беше прекратена през април, след като Сената поиска това да бъде наложено от Конституционния съд.

Рано днес чешкият премиер Мирек Тополанек проведе съвещание в опит за намиране на решение.

При пристигането си на срещата върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Хавиер Солана каза, че не мисли, че Чехия ще блокира договора.
„Мисля, че договорът ще бъде ратифициран в останалите страни", допълни той.

Още една пречка пред документа би могла да парализира договора, както това стана с предшественика му - Конституцията на ЕС, след гласуването на референдумите във Франция и Дания.

Европейските лидери са решени да докажат, че Съюзът няма да бъде изправен пред още един подобен период на застой, каквито бяха двете години след отхвърлянето на конституцията.