Европа е в опасност от разпад и може да се провали. Това обяви френският министър-председател Манюел Валс по време на посещение в германската столица Берлин, добавяйки, че европейските проекти се нуждаели от нова основа, като Германия и Франция трябваво да покажат сила и да поведат останалите европейски държави, съобщава "Ройтерс".

На събитие, организирано от германския вестник "Зюддойче цайтунг", Валс също така изтъкнал, че Франция трябва да продължи своите реформи, включително за намаляване на корпоративния данък, но добавил, че това изисквало Германия да положи усилия по отношение на инвестициите.

Валс коментирал още, че Европейският съюз нямало да позволи на Великобритания да запази предимствата на членството в Общността, без да понесе недостатъците в преговорите по излизането на страната от ЕС, защото това би могло да насърчи други страни също да напуснат.

Валс също така предупредил, че Франция, в която през следващата година има президентски избори, е изправена пред потенциално опасен момент заради силните позиции на крайнодесните.