Европейските правителства работят със САЩ за "основен ремонт" на Световната здравна организация, заяви висш здравен служител на европейска държава, сигнализирайки, че Европа споделя някои от опасенията, които накараха Вашингтон да обяви, че ще се оттегли, съобщава "Ройтерс".

Великобритания, Франция, Германия и Италия обсъждат реформите на СЗО със САЩ на техническо ниво.

Целта е да се гарантира независимостта на СЗО, очевидно с позоваване на твърденията, че организацията се влияе от Китай, по време на първоначалния си отговор на кризата с коронавируса в началото на тази година.

"Обсъждаме начини за разделяне на механизма на СЗО за управление на извънредни ситуации от влиянието на всяка една държава", заяви официалният представител.

САЩ късат отношения със СЗО

САЩ късат отношения със СЗО

След обвиненията в пристрастие към Китай в пандемията

Реформите ще включват промяна на системата за финансиране на СЗО, за да я направят по-дългосрочна.

В момента СЗО работи върху двугодишен бюджет, който "може да навреди на независимостта на СЗО", ако трябва да събере средства от страни донори по време на извънредна ситуация, заяви официалният представител.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини СЗО, че е твърде близка с Китай и обяви планове за напускане и изтегляне на финансиране.

Европейските страни понякога призовават за реформа на СЗО, но като цяло предпазват организацията от най-сериозните критики на Вашингтон.

Публично, европейската позиция е, че всяка реформа трябва да е само след оценка на отговора на коронавирусната криза.

Но от видеоконференция на министрите на здравеопазването на ЕС миналата седмица става ясно, че европейските страни искат да заемат по-силна позиция и по-голямо европейско влияние в СЗО в бъдеще.

Германският и френският министри казаха на своите колеги, че "е необходима оценка и реформа на СЗО".

Това е по-силно изразено, отколкото в резолюция от миналия месец, която ЕС изготви и която бе приета от всички 192 държави-членки на СЗО.

В тази резолюция се изисква оценка на отговора на коронавирусната криза, но не спира да призовава за реформи.

Германският и френският министри коментираха и че "ЕС и неговите държави-членки трябва да играят по-голяма роля на глобално ниво".

СЗО за добри отношения със САЩ, въпреки Тръмп

СЗО за добри отношения със САЩ, въпреки Тръмп

След като американският президент обяви скъсване на връзките

Говорителят на германското министерство на здравеопазването заяви, че Берлин се стреми към по-силен ангажимент със СЗО, преди Германия да поеме председателството на ЕС на 1 юли.

Германски правителствен източник обясни пред "Ройтерс", че целта на интервенцията на срещата на здравните министри е да насърчи дебатите между държавите-членки на ЕС за това как да се реформира СЗО.

На въпрос дали Германия настоява за по-бързи промени, вместо да чака края на кризата, той отговори: "Реформите на международните организации обикновено отнемат години, а не месеци."

Говорител на френското министерство на здравеопазването също каза, че СЗО ще бъде в дневния ред на председателството на Германия в ЕС, а Париж ще работи по въпроса с Берлин.

Франция подкрепи реформата на СЗО, но промените трябва да следват оценката на работата на организацията по време на кризата COVID-19, каза той.

Говорител на британското правителство заяви, че Великобритания работи с организации, включително СЗО, "за насърчаване и подкрепа на прозрачността, ефективността и доброто управление".

Американският департамент по здравеопазване и човешки услуги и СЗО не отговориха на искания за коментар.

СЗО бе критикувана за публичната похвала на усилията на Китай за борба с болестта в първите дни на кризата, дори когато се появиха доказателства, че китайските служители са премълчали информация.

ЕС финансира около 11% от бюджета на СЗО за 5,6 милиарда долара през периода 2018-19 г., а САЩ предоставиха над 15%. Китай покриваше само 0,2%.

Китай определи като пълна лъжа информация, че е забавил да сигнализира на СЗО за коронавируса

Китай определи като пълна лъжа информация, че е забавил да сигнализира на СЗО за коронавируса

Световната здравна организация е изразила недоволство от това