Малко след като Държавният департамент на САЩ отправи официално предупреждение към гражданите си за възможни терористични нападения в Западна Европа, подобна препоръка е факт и във Великобритания.

Британските власти са посъветвали гражданите си във Франция и Германия да бъдат внимателни, защото е налице висока степен на опасност от тероризъм. АФП цитира говорителка на британското министерство на външните работи, от чиито думи става ясно, че Франция и Германия "както и други големи европейски страни, са изправени пред голяма терористична заплаха".

Във Франция нивото от подобни атаки остава червено. Това е предпоследното ниво на опасност от терористични нападения. Припомняме, че в последните седмици страната предприе допълни мерки за сигурност, след като беше изнесена информация за подготвян атентат в Париж.

Преди дни пък разузнавателни служби разкриха грандиозен план за терористични атаки, които трябвало да бъдат осъществени в няколко европейски държави. Според данните пакистански бойци са планирали серия от едновременни атентати в Лондон и едни от най-големите градове във Франция и Германия.

„Le monde" цитира изказване на френския външен министър Бернар Кушнер, който е заявил, че е разгледал с внимание препоръката, отправена към гражданите на САЩ. В специално комюнике той е посочил, че тя не се различава от тази, която френските власти дават на французите.

Терористичната заплаха във Франция остава увеличена, нивото й се запазва червено, е уточнил той.