епТърговията и визовото сътрудничество между Европа и Русия могат да се подобрят само ако Москва гарантира, че ще спазва основните човешки права в страната, а политическите процеси, липсата на медийна свобода, забраната за гей паради и незаконната военна окупация на грузински територии останат в историята. Това е становището на Европейския парламент, прието преди срещата ЕС - Русия в Нижни Новгород.

Евродепутатите изразиха надеждата, че ще бъдат разрешени последните оставащи въпроси по приемането на Русия в Световната търговска организация и ще бъдат продължени преговорите по "пътната карта" за установяване на безвизов режим между ЕС и Русия.

От ЕП поставиха определени условия, които трябва Москва да изпълни, за да има диалогът положителни резултати.

Евродепутатите разкритикуваха "политическата намеса" и "политически мотивираните съдебни решения" по делото срещу Михаил Ходорковски, поискаха разследване на арестуването и смъртта на политически затворници (сред които и Сергей Магнитски), както и на обичайните ограничения спрямо опозиционните партии да се регистрират за участие в избори.

Европейският парламент изразява също така загриженост относно липсата на медийна свобода и ограничаването на свободата на събиране, като например забраната за организиране на гей парад в Москва за шеста поредна година.

От Страсбург подчертаха, че установяването на безвизов режим е обвързано с изтегляне на руските войски от Южна Осетия и Абхазия и спиране на практиката да се издават руски паспорти на гражданите на двете сепаратистки републики. В становището си евродепутатите подчертават, че Русия е окупирала грузински територии.

От парламента подчертават необходимостта от намирането на "балансирано тристранно решение" между ЕС, Русия и Украйна във връзка с бъдещите доставки на природен газ за ЕС. Според евродепутатите, доставките на газ не трябва да се използват като политически инструмент.

Те настояват на срещата да бъде обсъдено провеждането на стрес-тестове на руските АЕЦ и особено на реакторите от Чернобилски тип.

По отношение на приемането на Русия, ЕП настоява за премахване на митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус, както и за отмяна на забраната за внос на зеленчуци от ЕС, наложена заради смъртоносната бактерия еширихия коли.