Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер заплаши Полша със задействането на нечувана процедура за нарушаване на основни ценности на Европейския съюз, след като полският парламент прие закон, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" и постановяващ назначаването без конкурс на ръководителите на обществените медии. 

Процедурата може да доведе до отнемане на правото на глас на Полша за общите решения в ЕС, пише германският в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от "Франс прес". 

Действията на управляващата партия "Право и справедливост" предизвикаха протести в Полша и остри реакции от международни неправителствени организации. Спорад "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Европейската комисия ще разгледа въпроса още на на следващото си заседание, насрочено за 13 януари.

Организации като Европейския съюз за радио и телевизия , Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от разпоредбите на закона, а заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс поиска обяснения от полското правителство, припомня "Франс прес".