Компании от страни от Европейския съюз продължават да търгуват с Крим въпреки санкциите, а кораби под европейски флагове влизат в пристанища на полуострова, съобщава Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност, цитиран от РИА „Новости”.

Според резултатите от разследването за последните две години в кримски пристанища се пребивавали 24 кораба под флагове на страни от ЕС, 43 кораба, регистрирани в Европейския съюз, както и 22 кораба, бенефициенти от ЕС.

За да заобиколят санкциите, компаниите използват различни трикове, уточняват от центъра. Някои фирми използват на своите кораби флаговете на други държави, други прибягват към услугите на трети страни, а трети - при пристигане в руско пристанище просто изключват системата за позициониране.  

Така, един от корабите на немската компания Krey Schiffahrts GmbH, хвърлил котва в Керч през юли 2014 г. Ръководството на компанията не отговорило на въпросите на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност, но заявило, че компанията е имала „огромни проблеми” поради обстоятелството, че корабът е акостирал в кримско пристанище.

Както е разказал бивш служител на турския холдинг Palmali, корабите също така често сменят флаговете по пътя към полуострова. Първо те използват украинското знаме, а след преминаване на Керченския пролив го сменят с руски.