Евродепутатите изразиха загриженост относно способността на Русия да заобикаля санкциите на ЕС и искаха засилен надзор и координация на равнище ЕС. В резолюция, приета днес, те посочиха пропуски в режима на санкции и опити за подкопаване на усилията за ограничаване на руската икономическа и военна мощ.

Евродепутатите призоваха ЕС да затвори изцяло пазара си за изкопаеми горива с руски произход и да наложи санкции на всички големи руски петролни компании, Газпромбанк, техните дъщерни дружества и ръководство. Те също така искаха ЕС да работи заедно с Г-7 за значително понижаване на тавана на цените на руския нефт и петролни продукти, да забрани износа на руски нефт и втечнен природен газ през територията на ЕС и да въведе таван на цените и обема на вносана торове от Русия и Беларус в ЕС.

Освен това евродепутатите призоваха ЕС да разшири обхвата на санкциите, като включи пълна забрана на продажбата и обработка на диаманти с руски произход или реекспортирани от Русия в ЕС. Те също така предложиха ЕС да проучи правни средства за конфискуването на замразени руски активи и за тяхното използване за възстановяването на Украйна.

В резолюцията се подчертава, че ЕС трябва да направи цялостен преглед на начина, по който действат санкциите срещу Русия, и да засили координацията при прилагането им със САЩ и други международни партньори.

Евродепутатите подкрепят Израел и искат елиминиране на "Хамас"

Евродепутатите подкрепят Израел и искат елиминиране на "Хамас"

С резолюция ЕП призовава зя хуманитарна пауза на сраженията