Европейският съд по правата на човека критикува Русия за провала й да сподели информация с открития при разследването на клането при Катин през 1940 година, когато бяха убити хиляди полски войници от съветската тайна полиция, съобщи Радио Свободна Европа.

В решението на съда в Страсбург се казва, че Москва „се е провалила да изпълни задълженията си" според Европейската конвенция за човешки права като не предостави доказателства или копие от решението от 2004 година, което прекъсва разследванията на клането. През септември 2004 г. то бе окончателно прекратено от руската Главна военна прокуратура, но постановлението бе засекретено.

На полските ищци не бе позволено да се запознаят с този документ.

Съдът отхвърли руските призиви, че тези доказателства могат да компрометират национална сигурност на страната.

17-те съдии от върховната инстанция на ЕСПЧ - Голямата камара, също като магистратите от първата инстанция през 2012 г. отбелязаха, че не могат да се произнесат по самата гибел на поляците, настъпила "58 години, преди да влезе в сила" в Русия европейската конвенция за човешките права, което става през 1998 г.

ЕСПЧ постанови днес също, че жертвите на разстрела в Катин не са били малтретирани или унижавани.

Миналата година една от неговите камари реши, че руските власти са допуснали подобно нарушение спрямо 10 от ищците, родени преди 1940 г., посочва ИТАР-ТАСС.

Никой никога не е бил признат за виновен във връзка с това масово убийство.

През 2010 г. обаче руският парламент подчерта в декларация, че убийствата са били извършени по пряко нареждане на Йосиф Сталин и други съветски ръководители.

Полша изрази разочарование от решението на Европейският съд, предаде Ройтерс, като цитира полския заместник-министър на външните работи Артур Новак-Фар.

Решението идва след отговор на петиция от 15 потомци на полски жертви, които настояваха Русия да публикува всички документи за клането през април 1940 година на повече от 20 хиляди полски офицери, доктори, адвокати и учители.

Техните тела са погребани в масови гробове в гориста местност край Катин в Западна Русия.