Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови във вторник, че руското законодателство относно "чуждестранните агенти" нарушава правата на групите, определени като такива, и нареди на Русия да плати на много от тях компенсации, предава Ройтерс.

Русия използва термина "чуждестранни агенти", който носи конотации от Студената война, за да посочи организации и лица, за които смята, че участват в политическа дейност с чужда подкрепа.

Чуждестранните агенти са задължени по закон да етикетират своите публикации с разяснение, че са такива, редовно да отчитат своите приходи и разходи и да се подлагат на финансови одити.

В решението си по делото за седемдесет и три руски групи, определени като "чуждестранни агенти", висшият европейски съд по правата на човека заяви, че законът нарушава свободата на събранията и сдружаването.

Съдът каза, че използването на "политическа дейност" като критерий за определяне на групи като "чуждестранни агенти" "произвежда несъответни резултати и поражда несигурност сред неправителствените организации (НПО), желаещи да участват в дейности на гражданското общество, свързани по-специално с правата на човека или защитата на околната среда или благотворителна дейност."

Решението идва седмица след като долната камара на руския парламент прие на първо четене  законопроекти за допълнително затягане на законодателството в момент на засилено недоверие към Запада на фона на руската инвазия в Украйна.

Тези законопроекти прекратяват юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека в Русия. Остава неясно как това ново законодателство ще повлияе на изпълнението на решението за "чуждите агенти".

Русия прие първия си закон за "чуждестранните агенти" през 2012 г. Оттогава той беше разширен, за да включва организации с нестопанска цел, медии и отделни руски граждани, включително журналисти и активисти.

Русия обяви Ходорковски и Каспаров за чуждестранни агенти

Русия обяви Ходорковски и Каспаров за чуждестранни агенти

Шефът на ЮКОС и световният шампион по шахмат се занимавали с политика, финансирана от Украйна и САЩ