Има вероятност "Ислямска държава" да извърши нови атаки в Европейския съюз в близко бъдеще. Това предупреждава Европол. Терористите вероятно ще се целят в страни, които са членки на водената от САЩ коалиция срещу екстремистката групировка в Сирия и Ирак, се посочва в доклад на Европол, цитиран от "Асошиейтед прес".

"Оценките на някои разузнавателни служби показват, че няколко десетки хора, ръководени от "Ислямска държава", може в момента да се намират в Европа и да имат възможностите да извършат терористични атаки", се посочва още в доклада, който е базиран на антитерористичното разузнаване в Европа. В него също се цитират медийни публикации за предишни призиви на лидерите на "Ислямска държава" за атаки.

Европол отбелязва, че "Ислямска държава" също има опит във вдъхновяването на маргинализирани младежи, някои от които имат проблеми с психичното здраве, за да ги подбуждат към извършване на атаки.

В доклада си Европол също предупреждава, че тактиките на групировката, използвани в Ирак и Сирия - такива като коли бомби, също могат да бъдат приложени в Европа. Съобщава се също, че миналите атаки, като тези във Франция и Белгия през последните две години, показват, че екстремистите, действащи в името на "Ислямска държава", могат ефективно да планират комплексни нападения.

Европол също отбелязва, че има промяна на атаките от символични цели като полицаи и военни към безразборни нападения по "меки" цели като например атаките през 2015 г. в Париж.

"Безразборните атаки имат много силен ефект върху обществеността като цяло, което е една от основните цели на тероризма: сериозно да сплаши населението", се посочва още в доклада на европейската полицейска служба. Европол допълва, че фокусирането върху така наречените "меки" цели означава, че атакуването на критична инфраструктура като електрически мрежи и ядрени съоръжения в момента не е приоритет.