Европол разкри онлайн пазар и арестуваха близо 300 души, за които се предполага, че са участвали в покупка и продажба на наркотици, съобщава Асошиейтед прес.

Операцията в световен мащаб, насочена към "монополния пазар". Това е последното голямо премахване на платформа за продажба на наркотици и други незаконни стоки в така наречената тъмна мрежа, достъпна само през специализирани инструменти за осигуряване на анонимност.

По думите на изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол тази операция изпраща силно послание към престъпниците в тъмната мрежа, че международните правоприлагащи органи разполагат със средствата и способността да ги идентифицират и държат отговорни за техните незаконни дейности.

По информация на Европол 288 заподозрени са арестувани. Иззети са повече от 50,8 милиона евро в брой и виртуални валути, 850 килограма наркотици и 117 огнестрелни оръжия при поредица от акции в няколко страни.

Конфискуваните наркотици включват над 258 килограма амфетамини, 43 килограма кокаин, 43 килограма, MDMA и над 10 килограма хапчета LSD и екстази.

Най-голям брой са задържаните в САЩ - 153, следвани от Обединеното кралство с 55 и Германия с 52.