Изтребителите-бомбардировачи от пето поколение F-35A Lightning са сертифицирани за носене на новата авиационна бомба с ядрен заряд B61-12.

Това разкри Breaking Defence. Медията цитира служител на Пентагона.

"Някои F-35A вече официално ще могат да носят (бомби B61-12), като по този начин стелт изтребителите официално се превърнаха в самолети с двойно предназначение, които могат да носят както конвенционални, така и ядрени оръжия", заяви пред изданието Ръс Гьомер, говорител на програмата за развитие на самолети (JPO) на Министерството на отбраната на САЩ.

"F-35A премина "ядрено сертифициране" предсрочно, осигурявайки на САЩ и НАТО критична способност, която подкрепя ангажимента на Съединените щати за разширено възпиране", каза той.

Хоумър отбеляза, че американската политика за разкриване на информация забранява публикуването на данни за самолети с двойна употреба, които се съхраняват от партньори от НАТО.

САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения с F-35

САЩ и Южна Корея проведоха съвместни учения с F-35

На фона на дрънкането на оръжие от страна на КНДР

Въздушната бомба B61-12 е предназначена да замени предишните модификации. Броят на ядрените бомби в базите в Европа ще остане същият.

B61-12 има няколко варианта с по-ниска и средна мощност (0,3-50 килотона). По-ниската й мощност обаче се компенсира от перото на опашката, което прави бомбата управляема и по-точна, като позволява тя да бъде хвърлена от самолет, летящ на голяма височина, а не да се спуска с парашут, след което бомбата автономно планира в продължение на много километри към целта, "насочвайки" се към нея, ако е необходимо.