Facebook и Twitter не са открили и забелязали намеса на Китай в частичните избори за Конгреса на САЩ, които ще се проведат на 6 ноември. Това обявиха представители на компаниите, поставяйки под съмнение твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че азиатската страна се опитва да се намесва, съобщава "Блумбърг".

Двете големи социални мрежи съобщиха за онлайн дезинформационни кампании преди изборите, които изглежда са с произход от Русия и Иран. Но представители на двете компании обявиха, че не са открили доказателства досега за подобна активност от страна на Китай.

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Съперничеството ескалира на фона на търговската война

"Фейсбук" и "Туитър" са последните от поредица технологични компании, които направиха констатации, подкопаващи твърдението на Тръмп. През миналата седмица големи компании за киберсигурност като FireEye, Symantec и Crowdstrike обявиха, че работейки за подсигуряване на изборите през ноември, не са виждали доказателства за дигитална намеса от страна на Китай.

В резултат на намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. "Фейсбук" и "Туитър" засилиха усилията си за откриване и спиране на дезинформационните кампании на чужди правителства на техните платформи. Компаниите използват автоматизирани алгоритми и човешки контрол на подозрителна дейност, за да търсят координирани злонамерени кампании.

"Фейсбук" и "Туитър" блокираха или премахнаха профили, които изглежда произхождат от Русия и Иран и изглежда са били предназначени да окажат влияние върху общественото мнение в САЩ, докато изборите през тази година наближават. Възможно е китайските действия да не е могло да бъдат засечени или да изплуват с приближаването на изборите.

Твърденията на администрацията на Тръмп за китайска намеса се засилиха от миналия месец насам, когато президентът заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че "Китай се опитва да се намеси в предстоящите ни избори срещу моята администрация".