Facebook обмисля да ограничи видеата предавани на живо (live-streaming), след като платформата бе използвана по време на нападения над две джамии в Нова Зеландия. Главният оперативен директор Шерил Сандберг коментира, че компанията се съгласява с призивите, че "трябва да направи повече", съобщава БиБиСи.

Петдесет души бяха убити в стрелбите в Крайстчърч, а оригиналното видео на атаката бе видяно 4000 пъти, преди да бъде премахнато. Междувременно, Нова Зеландия реши да преразгледа "неадекватните" закони за речта на омразата.

Министърът на правосъдието Андрю Литъл обясни, че сегашните закони не се занимават с "злонамерниете и омразни неща, които виждаме онлайн", и че правителството и Комисията по правата на човека ще представят на предложения до края на годината.

Фейсбук забранява белия национализъм и сепаратизъм

Фейсбук забранява белия национализъм и сепаратизъм

Забраната влиза от следващата седмица

Повече от 20 000 души присъстваха на поклонение в Крайстчърч в петък, за да почетат 50-те жертви на стрелбата от 15 март. От десетките ранени, 21 души остават в болница, трима от тях са в интензивно отделение.

"Всички ние във Facebook сме съпричастни с жертвите, техните семейства, мюсюлманската общност и цялата Нова Зеландия", пише Сандберг в писмото си до новозеландския вестник.

"Много от вас също така правилно поставиха въпроса, какви онлайн платформи, като Facebook са използвани за разпространение на ужасяващите видеоклипове от нападението ... Чухме обратната връзка, че трябва да направим повече - и сме съгласни".

Съдят Facebook и YouTube заради излъчването на живо на атаката в Крайстчърч

Съдят Facebook и YouTube заради излъчването на живо на атаката в Крайстчърч

Делото е заведено във Франция

Сандберг коментира, че "първо, проучваме ограниченията за това кой може да излъчва на живо в зависимост от фактори като предишни нарушения на стандарта на Общността".

Facebook обяснява, че по-малко от 200 души са гледали 17-минутното видео от Крайстчърч, докато е било на живо, а първият потребителски доклад за видеото е дошъл 12 минути след края му.

Сайтовете на социалните медии се бориха да блокират видеото от атака, което бе копирано на сайт за алтернативно споделяне на файлове 8chan, след което зарежда 1,5 милиона копия.

„Фейсбук”: Видеото от терора в Нова Зеландия е гледано 4000 пъти

„Фейсбук”: Видеото от терора в Нова Зеландия е гледано 4000 пъти

По време на излъчваното на живо нападението е било гледано по-малко от 200 пъти

Главният оперативен директор не обяви никакви промени в политиката, но очерта как социалната мрежа ще укрепи правилата за използване на Facebook Live и ще предприеме повече стъпки за справяне с омразата в своите платформи.

Компанията заяви, че ще блокира "възхвалата, подкрепа и представяне на белия национализъм и сепаратизъм" във Facebook и Instagram от следващата седмица. Facebook е силно критикуван в Нова Зеландия след нападението заради липсата на отговор на длъжностните лица.

Комисарят по неприкосновеността на личния живот на страната писа на управителите на Facebook миналата седмица, според "Хералд: "Мълчанието ви е обида за нашата скръб". Facebook заяви, че работи с полицията в Нова Зеландия в разследването.

"Фейсбук" затяга политическата реклама

"Фейсбук" затяга политическата реклама

Социалната мрежа се готви за изборите за Европейски парламент