Лидерът на "Ал-Кайда" Осама бин Ладен, който дълги години с успех се укриваше от американското разузнаване, този път беше подведен от собствената си хитрост.

За това свидетелстват осведомени анонимни източници от ръководството на САЩ, цитирани от МИГнюз.

Терорист номер 1 дълго се укриваше в районите по афганистанско-пакистанската граница, населени с лоялни на талибаните полуавтономни пущунски племена. След станалите регулярни рейдове на американски безпилотни самолети бин Ладен решил да смени убежището си.

На лидера на "Ал-Кайда" му хрумнала идеята да се скрие точно "под носа" на американците. Пакистанският гарнизонен град Аботабад бил най-подходящото място в този смисъл. В града се намира най-голямата военна академия в Пакистан, разквартирована в две военни части. В покрайнините живеят семействата на военнослужещите.

Друго преимущество за бин Ладен било това, че заради гарнизонния си статус градът не е затворен и чужденците са добре приети. Тук прекарват отпуската си и голяма част от пакистанците, пребивават и американски военни, които обучават пакистански войници.
В същото време ЦРУ успява след няколкогодишни безуспешни опита да се внедри в мрежата от негови сподвижници, сред които и агенти, и да получи информация за мястото, на което се укрива бин Ладен.

Триетажният дом с високи стени е под постоянно наблюдение от август миналата година.

Според източници Осама бин Ладен е направил 2 фатални грешки.

Първо, устройвайки се в Аботабад, той е избрал не обичайно и труднозабележимо жилище, а богато и високо имение, което е видимо отвсякъде.

На второ място терористът не отчел, че "откритостта" на града за чужденци ще помогне не само на него, но и на самите американци, които свободно са можели да го следят, без да будят съмнение.

Същевременно, службите се възползвали от практически идеалните конспиративни навици на бин Ладен. Въпреки свръхестествените усилия на американците и най-чувствителната апаратура, агентите на ЦРУ така и не успели да го фотографират или да запишат гласа му. Максимумът, който са постигнали за няколкомесечното следене, е изображение на размазан мъжки силует на прага на имението, по който било невъзможно да се установи самоличността му.