Шахрам Пурсафи е името на иранския агент, когото от ФБР издирват по обвинение, че е организирал заговор за убийство, предаде АП.

Той е подготвял ликвидирането на Джон Болтън - бившият съветник на Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност.

Предполага се, че Шахрам Пурсафи, който е член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран, искал да отмъсти на Болтън за американския въздушен удар, при който беше убит влиятелния ирански генерал Касем Солеймани.

Генералът командваше елитните ирански сили "Кудс", преди да бъде убит през януари 2020 година. Джон Болтън благодари в специално изявление на ФБР и на американското министерство на правосъдието за работата им по случая.

Матю Олсън, който отговаря по въпросите за националната сигурност в Министерството на правосъдието, коментира, че за първи ФБР разкриват ирански заговор за отмъщение на територията на Съединените щати.

От своя страна Джон Болтън обяви, че е безспорно, че иранските управници са лъжци, терористи и врагове на Съединените щати. От Иран определиха повдигнатите обвинения срещу Шахрам Пурсафи за безпочвени и смехотворни.

Тръмп: Демократите, защитаващи Солеймани, са "позор"

Тръмп: Демократите, защитаващи Солеймани, са "позор"

Позиция на президента

Говорител на външното министерство на Техеран бе категоричен, че Иран най-решително предупреждава да не се предприемат никакви действия срещу иранските им граждани.