Датската полиция разследва оскверняването на паметника на украинския национален поет Тарас Шевченко в Копенхаген преди мача на Евро 2020 между Дания и Русия вчера, съобщава "Ройтерс".

Вчера украинското посолство публикува снимка във "Фейсбук", на която се вижда паметникът, боядисан в цветовете на руското знаме.

"Ние категорично осъждаме този акт на вандализъм и провокация срещу Украйна", подчертаха от украинското посолство и допълниха: "Този срамен случай за пореден път демонстрира пред цивилизования свят, че руската агресия срещу Украйна е реална."

Датската полиция потвърди, че е получила сигнал за вандализъм срещу паметника на Шевченко и че разследва инцидента.

Градските власти на Копенхаген са били информирани за вандализма вчера следобед и са почистили паметника в рамките на един час, уточни говорител на общината.

Шевченко, поет от 19-ти век, чиито писания се смятат за основата на съвременната украинска литература и език, е осъден за насърчаване на независимостта на Украйна от Руската империя.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането от Русия на полуостров Крим през 2014 г. и подкрепата за прорусксите сепаратисти в Източна Украйна в конфликт, в който според Киев са загинали 14 000 души. Украйна иска територията обратно.

Само няколко руски фенове присъстваха на мача от груповата фаза в Копенхаген, който Дания спечели с 4:1.

Дания, която е домакин на мачовете от групите на Евро 2020 срещу Финландия, Белгия и Русия на стадион "Паркен", има поставени ограничения за пътуване заради COVID-19, което означава, че на феновете от трите съответни страни не беше позволено да влизат, без да преминават през карантина.