В резултат на повреди, нанесени по време на атака на ВСУ, в пристанището Кавказ потъна ферибота с железопътни цистерни за гориво. Това се съобщава в Telegram-канала на оперативния щаб на Краснодарския край, цитиран от ТАСС.

"В резултат на получените повреди фериботът в акваторията на пристанище Кавказ потъна" - се посочва в съобщението.

В пристанище Кавказ, където ВСУ атакуваха ферибота, няма огнища на пожар, заявиха от оперативния щаб.

Във връзка с инцидента в пристанището Олег Крючков, съветник на ръководителя на Крим, отрече в канала си в Telegram "масовите вражески внушения" за ситуацията с горивата на територията на полуострова. Както отбеляза Крючков, доставките на гориво за Крим се осъществяват по различни маршрути, той също така потвърди, че както Крим, така и Севастопол са напълно снабдени с гориво, успокои ТАСС.

Четирима членове на екипажа на кораба са спасени, съобщи областният управител Вениамин Кондратиев, без да уточни общия им брой.

Оперативният щаб нарече удара на украинските въоръжени сили "пореден опит за терористична атака".

Местните канали в социалните мрежи и обществените медии публикуваха снимки, на които се вижда голям стълб дим от горящия ферибот над пристанището в Кавказ, уточни руската редакция на Би Би Си.

Към пристанището беше изпратен противопожарен влак, който да потуши горящите цистерни с гориво и смазочни материали.

Ръководителят на руския Темрюкския район на Краснодарския край Фьодор Бабенков съобщи в канала си в Telegram, че на борда на железопътния ферибот в пристанището Кавказ, който е бил атакуван от Украйна, е имало 30 цистерни с гориво.

Според Бабенков фериботът е бил ударен в 16:30 ч. местно време.

"Информацията за броя на членовете на екипажа на ферибота, загиналите, ранените се уточнява", пише ръководителят на областта.

Той съобщава още, че на мястото на удара работят 12 пожарни екипа и няколко екипа спасители.

Движението по Кримския мост беше блокирано за един час след съобщенията за удара, но към 17:41 ч. местно време то беше възстановено.

Украйна атакува жп ферибот с гориво на пристанище Кавказ, започна пожар

Украйна атакува жп ферибот с гориво на пристанище Кавказ, започна пожар

Ударът е нанесен с далекобойна ракета

Според прокремълския Telegram канал "Маш" украинските военни може да са изстреляли крилата ракета Storm Shadow по пристанището и тя да е ударила ферибота "Акватрейдер", превозващ гориво. Няма официално потвърждение на тази информация.

Украйна все още не е коментирала информацията за удара по пристанището Кавказ.

През юли украинските сили вече нанесоха няколко удара по пристанище Кавказ, в резултат на които беше повреден железопътният ферибот "Славянин".

Британското военно разузнаване пише, че "Славянин" е останал единственият железопътен ферибот по този маршрут и е бил върнат в експлоатация, след като предишните два са били повредени от украински удари на 29 май.

"Славянин" е превозвал втечнен петролен газ, смята разузнаването.

В резюмето се казва, че Русия е била принудена да транспортира горивото през Кримския мост след украинските удари по пристанище Кавказ.

Пристанище Кавказ е второто по големина пристанище в Черноморско-азовския басейн по отношение на товарооборота след пристанище Новоросийск. То е разположено в Керченския проток, на около 12 км от Кримския мост и на 150 км от Новоросийск.